Зимният сезон приключва със слаби резултати за Пампорово, частична компенсация по Великден

Спад на туристопотока от 5% спрямо миналата година отчитат в Пампорово през този зимен сезон, каза председателят на регионалната туристическа асоциация „Родопи“ Панталей Мемцов пред радио Фокус – Смолян.
Причините за това са комплексни, но основна предпоставка за намаляването на туристите е финансовата криза.
Заетостта на легловата база не беше такава, каквато очаквахме, каза Мемцов.
Финансовата криза е намалила и туристите от британските страни. Относителният дял от туристите, които са идвали през минали години е бил доста по-голям въпреки усилията на хотелиерите да компенсират това с туристи от съседните ни държави.
През тази зима се забелязва, че има активизация на българските туристи в Пампорово. Точните цифри на туристите, посетили родопския курорт през зимата, ще бъдат ясни в средата на месец април.
Отварянето на границата при Златоград ще даде резултат през следващите години, защото в туризма договорите се сключват и подготвят предварително, като през този зимен сезон индивидуални са били посещенията от гърци в Пампорово, каза още Мемцов.
Не  се очакват фалити на хотели, но ще има свиване на обемите на работа на определени обекти, намаляване на работната ръка и свиване на продължителността на експлоатация на хотелите в годишен аспект.
Ако един хотел е работил четири месеца през зимата и четири през лятото, сега ще работи три на три, обясни Мемцов и добави, че в момента се съкращава персонал от курорта, като това е неизбежно, защото постъпленията в хотелите идват от гостите и при положение, че туристопокотът е намалял, няма как да се издържа персоналът.
В заключение Мемцов изрази надежда, че на Великден ще има възможност хотелиерите да компенсират до известна степен слабия зимен сезон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *