Златната треска стигна до Темида

Прокурори ще проверяват сделката с “Дънди”

Документите са перфектни юридически, но ограбват държавата

Златна треска налегна държавата. След инвеститори, министерства, екоорганизации, депутати, сега и органите на Темида ще се поразровят в мините. Сигнал до прокуратурата за находищата в Челопеч ще внесе парламентарната комисия за борба с корупцията. Дали държавата е ощетена от условията, договорени с инвеститора на проекта – канадската „Дънди прешъс металс“, ще кажат експертите. Те обаче ще трябва да поровят в документите отпреди доста години. Депутатите настояват за пълна проверка на приватизацията на мините още от 1993 г. насам.

„Не е виновен този, който яде зелника, а онзи, който му го е дал“ – тази поговорка с пълна сила важи за концесията на златното находище край Челопеч. От него държавата ще загуби милиарди долари. За това алармират отдавна политици, екоорганизации, експерти. В находището залежите от злато са над 192 тона. В момента цената на тройунция на международните борси е около 956 лв. За цялото количество това прави почти 6 млрд. лв. Залежите от мед са между 600 и 700 хил. тона. Което е още повече пари, като се има предвид поскъпването на цветните метали на световните борси. Според сега действащия договор с концесионера „Дънди прешъс метълс“ и анексите към него държавата ще прибере за срока на концесията около 140 млн. лв., тъй като концесионната такса е в размер на 0,75% от приходите. Всички останали пари от националното ни богатство си прибира инвеститорът.

Сделката с канадците е перфектна от юридическа гледна точка. И затова няма основания договорът да бъде прекратяван, разтрогван или променян, защото ще трябва да понесем финансови санкции. „Дънди“ вече подаде сигнал срещу България в Брюксел, че бави инвестиционните им намерения. От близо 2 г. екоминистерството не одобрява плана на компанията за разширяване на добивите. Мотивът на министър Джевдет Чакъров е, че интересите на държавата трябва да бъдат защитени и тя да се включи поне с 15% участие в добива. След дълго мълчание от икономическото министерство също поискаха по-висока такса. Предложили сме на „Дънди“ тя да се увеличи на 4%, каза за „Стандарт“ ресорният зам.-министър на икономиката и енергетиката Валентин Иванов.

„Дънди“ обаче са готови засега да дадат до 2,15% от приходите, като предлагат разликата със сегашната стойност да се дава за общините Челопеч и Чавдар. Компанията си работи, вади метали от рудниците и си плаща концесионна такса на държавата. Всичко по договор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *