Златна треска привлича стотици в България

Над 2000 години след като древните траки са изработили своите изискани златни бижута в България, стотици хора отново гребат нейните реки с надеждата да станат богати в най-бедната страна в ЕС, пише в свой анализ AFP.

Около десетина мъже и една жена са влезли до колене във водите на река Тунджа в централната част на България. Наведени над своите зелени тигани, те старателно измиват чакъла и търсят песъчинки благороден метал, пише агенцията.

„Това място би трябвало да е богато, щом траките са го избрали за своя столица“, каза 59-годишната Милка Ганева, докато сортира камъни със съпруга си в близост до язовир Копринка.

„Златото винаги е било там. Не е случайно, че регионът, в който се намира България, е люлката на тракийската цивилизация“, казва ръководителят на сдружението Кирил Стаменов, добавяйки, че „блясъкът на златото“ сега „привлича хора от всички сфери на живота, особено в бедната страна“.

Потопени под водите на гигантския язовир, построен по времето на комунизма, са руините на древната столица на тракийската цивилизация Севтополис, известна със своите златни бижута и други сложни предмети, изработени от изобилните богатства на реките.

Около 1500 българи в момента практикуват златотърсачество, официално от 2009 г., и дори имат собствена асоциация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *