Златни накити от преди 5000 години откриха в Дъбене

Златни накити за коса от преди 5000 години откри в праисторически могили край Дъбене археологът Мартин Христов. Освен тях в същата структура са били намерени още малка остродънна чашка, висока около 6-7 сантиметра, както и седем керамични съда – купи, чаши, гърнета. Те са били затрупани с камъни, над тях е имало неголям слой пръст.

Златните накити са две спирали за коса, подобни на шноли или фиби, с които жените са прикрепвали плитките си за главата. Едната от тях е била изработена от златна тръбичка, нещо непредполагано за епохата от преди 3000 години преди Христа, другата е била от тел от чисто злато.

Най-вероятно това са дарове за Великата богиня-майка, предполага археологът Мартин Христов. Подобни струпвания на дарове бяха открити в предишните три археологически сезона. Тогава излязоха десетки хиляди златни мъниста, от които бяха възстановени женски накити, златен кинжал, сребърна кутийка, керамика. Може да се предоложи, че цялото Дъбенско поле е било поле за жертвоприношения, за дарове към боговете на древните, смятат археолозите. Предполага се още, че тук са били мините за добив на злато, производственият център, в който са се изработвали златните украшения, от тук те са потегляли за Европа и Анадола, където подобни на дъбенските накити са били намирани.

Археологическите находки в Дъбене ще продължат и през това лято, очаква се новите открития да хвърлят още светлина върху живота на хоратата от преди 5000 години, когато безспорно е съществувала висока развита цивилизация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *