Златото все повече набира сила

Златото спадна минимално днес след двата поредни дни на растеж, но остава на път да сложи край на трите поредни седмици на понижение, тъй като геополитическото напрежение около Украйна води до търсене на сигурност в метала. Спот цената сутринта беше 1310 долара след ръста вчера достигнал до 1314.40 долара, най-високо ниво след 22 юли. Засега златото отчита ръст за седмицата от 1.3%, първо повишение през последните четири седмици.

Жълтият метал е подкрепен от избягването на рискови позиции след спада на американските и европейските индекси. Това се дължеше на опасенията за влошаване на кризата между Русия и Запада. Москва забрани в четвъртък вноса на повечето храни от Запада в отговор на санкциите, които търпи за Украйна. Мярката е по-силна от очакваното и изолира руските потребители от световната търговия до степен невиждана от дните на СССР.

Междувременно генералния секретар на НАТО, който е на посещение в Киев, призова Русия да се оттегли от ръба на войната срещу своя съсед. Западният алианс заяви, че Москва е струпала войски по границата в подготовка на възможна наземна инвазия. Европейската централна банка пък предупреди, че конфликта в Украйна представлява сериозен риск за икономиката в еврозоната.

Напрежението и в други точки помогна още повече за растежа на златото. Ислямистки бунтовници се надигнаха в северен Ирак срещу столицата на кюрдския регион, довеждайки до масово изнасяне на десетки хиляди християни. Офанзивата доведе до спекулации за възможна военна акция на Запада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *