Златото в очакване на решенията на Фед

Златото нарасна днес след спада в последните две сесии, но предпазливостта преди края на заседанието на Федералния резерв ограничава печалбите му. Прогнозите са Фед да продължи да намалява месечните покупки на облигации, което намалява привлекателността на метала като средство за защита срещу инфлация. Заседанието е първо под председателството на новия шеф Джанет Йелен.

Спот цената на златото е на 1358 долара за тройунция. Металът в понеделник скочи до 6-месечен връх от 1391.76 долара за тройнуция, но след това инвеститорите се втурнаха да теглят печалби, което свали цената до 1360 долара още същия ден и до 1350 долара във вторник.

Азиатските борсови индекси падаха днес, а инвеститорите следят кризата в Украйна и изчакват края на заседанието на Фед. Пренебрегвайки украинските протести и санкциите на Запада, руския президент Владимир Путин подписа вчера договор в Москва с който присъединява Крим отново към Русия, но допълни, че не планира да завзема други територии от Украйна.

Страховете около Украйна, първия фалит на корпоративни облигации в Китай и опасенията за забавяне на втората по големина икономика в света помогнаха на златото да се покачи с 3% през миналата седмица. Слабостта на юана обаче води до опасения, че търсенето в най-големия потребител на злато в света ще намалее. Китайската валута спадна днес с 1% срещу долара. Това е първата такава голяма обезценка след разширяването на дневния диапазон за търговия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *