Златото добре подкрепено заради забавените очаквания за повишение на лихвите в САЩ

Златото е добре подкрепено над 1290 долара за тройунция след изненадващото слабите данни за пазара на трута в САЩ. Последните намалиха вероятността за скорошно повишение на лихвите в САЩ. Това доведе до слабост на акциите и търсене на сигурност в метала.

Златото е с малка промяна и на 1293 долара за тройунция след растежа с над 1% в петък след слабите данни в САЩ. Те показаха забавяне на ръста на работните места през юли и неочакван растеж на безработицата. Работодателите са открили 209 000 работни места през юли, а прогнозите бяха за 233 000. Цифрите подкрепят мнението на Федералния резерв, че на трудовия пазар все още има голяма слабост, което преведено означава, че има нужда от търпение по отношение на лихвите. Мнозинството от топ икономистите на Уолстрийт не очакват повишение на лихвите преди втората половина на следващата година.

Насилието и геополитическото напрежение в Близкия изток и Украйна също оказват подкрепа на златото, което се счита за алтернативна инвестеция на по-рисковите активи като например акциите. Борсовите индекси спаднаха в петък за четвърти ден заради опасенията за плащанията на дълга на Аржентина и след слабите данни за заетостта в САЩ.

Доларът е спокоен на валутните пазари след най-големия дневен спад в петък за последния месец, който се дължеше на икономическите данни, които отдалечиха очакванията за старта на кампанията на Фед по повишение на лихвите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *