Златото завладя нивата от 1200 долара за тройунция

Златото задържа най-големите печалби за последния месец и изглежда ще завърши втора поредна седмица с растеж, подкрепено от предпазливостта на Федералния резерв относно лихвите, както и заради слабия долар. Спот цената е 1200 долара за тройунция, а вчера тя скочи с 1.3%, което е най-голям дневен растеж след средата на месец май. Покачването за седмицата засега е 1.7%

Металът получи сила от прогнозите на Фед в сряда, че очаква по-ниски лихви в края на 2016 и през 2017 в сравнение с прогнозите от март. Друга причина е, че членовете на комисията са се обединили около мнението, че тази година може да има само едно или нито едно повишение на лихвите.

Предпазливостта на Фед успокои инвеститорите, тъй като по-високите лихви намаляват търсенето на непредлагащото лихви злато. Подкрепа дойде и от кризата около Гърция, където Атина и международните й кредитори не могат да намерят общ език за споразумение около дълга. Лидерите от еврозоната ще проведат извънредна среща на върха в понеделник в опит да избегнат фалит на Гърция, след като тегленията на пари от банките се ускориха, а постъпленията на правителството спаднаха.

Междувременно експорта на злато от Швейцария спадна през май до най-ниски нива след август миналата година. Това показа доклад на Швейцарските митнически служби, което се дължи на по-малките пратки към основните потребители Индия, Китай и Хонг-Конг.

Производителите на злато в ЮАР обявиха, че ще предложат на синдикатите пакет от бонуси, когато започнат преговорите следващата седмица, но от профсъюзите обявиха, че се интересуват единствено от пари.

Акциите на световните борси се покачиха в четвъртък, докато долара спадна, ден след като Фед сигнализира, че ще повишава лихвите по-бавно отколкото мнозина очакваха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *