Златото започва тримесечието с оптимизъм

Христина Терзиева

Златото поскъпна в понеделник, след като отново отстъпи под 600 долара за тройунция в края на миналата седмица. На американската борса

На пазара за нефт инвеститорите претегляха новините за намаляването на продукцията във Венецуела и Нигерия срещу данните за високите запаси от суров петрол и рафинирани горива по цял свят. Цената на петрола се покачи леко до около 63 долара за барел.

Сорт брент с доставка през ноември поскъпна с 10 цента до 62.58 долара за барел на лондонската борса

Запасите на мед и никел отново паднаха в понеделник, като и двата метала повишиха цената си след тази новина. Медта добави 90 долара спрямо нивата си в края на деня в петък и достигна 7550 долара за тон. Физическите запаси на лондонската борса

Алуминият остана почти без промяна с цена от 2590 долара за тон. Цинкът добави 60 долара до нива от 3400 долара за тон.

Фючърсите за кафе робуста в Лондон се повишиха около обедните часове в Лондон. Стоката отвори оптимистично след добро представяне на американските пазари за кафе. Основният фючърс за ноември се покачи с 9 долара до нива от 1547 долара за тон. Според дилърите повишеното търсене в Ню Йорк се е оказало двигател за покупките и в Лондон. Към момента световните запаси на кафе клонят към рекордно ниски нива от около 35 млн. чувала след по-слаба реколта през последния сезон.

Цените на бялата захар се движеха без ясна посока, докато пазарът получи новини за бъдещи значителни физически доставки. Стоката с доставка през декември падна с 10 цента до 378.00 долара за тон при сравнително нисък обем на търговия.

COMEX благородният метал достигна цена от 601.50 долара за тройунция. В петък обаче няколко фактора потиснаха позициите му. Засилването на долара, успокояването на цените на петрола и реализирането на печалби в края на третото тримесечие се оказаха пречка за покачване на цената. Според експерти, ако златото завладее уверено позициите от 600 долара за тройунция, може да се очаква и по-голямо поскъпване, което обаче пак ще зависи от позициите на долара и петрола. ICE. По време на електронната търговия американският лек нефт с доставка през ноември пък се покачи със 7 цента до 62.95 долара за барел.LME се понижиха със 700 тона до 116 875 тона, което е по-малко от световното потребление на метала за три дни. Никелът пък добави 105 долара до цена от 29 500 долара за тон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *