Златото изтри повече от 1% за седмица

Контрактите върху златото приключиха изминалата седмица с отстъпление от над 1 на сто, след като по-силният щатски долар охлади привлекателността на благородния метал. Трейдърите продължиха да следят отблизо и развитието в Украйна.

Жълтият метал завърши седмицата със загуба от 1,17%, въпреки че в петък спадът бе от едва 0,01 на сто 1 287,60 долара за тройунция.

Американският долар се изстреля до едномесечен връх спрямо еврото, след като Европейската централна банка посочи, че може да коригира паричната си политика още през юни. Доларовият индекс ICE, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, напредна с 0,57% в петък до 79,92 пункта.

Като една от деноминираните в долари стоки, златото обикновено поевтинява, когато американската валута укрепва. По-скъпият долар прави стоката по-малко достъпна за притежателите на други валути.

Златото отчете спад и след като председателят на Федералния резерв Джанет Йелън заяви, че централната банка очаква икономическият растеж на САЩ да се ускори през тази година въпреки забавянето през първото тримесечие.

Пазарните участници продължиха да следят и несигурността около събитията в Украйна. Руският президент Владимир Путин призова проруските сепаратисти в източните части на страната да отложат референдума си за независимост. Допитването все пак бе осъществено, като избирателната активност в Донецка област достигна 71,4 на сто.

Резултатите от гласуването ще бъдат оповестени в рамките на два дни, поясни Борис Литвинов, съпредседател на президиума на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Последните данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че хедж фондовете са увеличили бичите си залози в златни контракти през седмицата, която приключи на 6 май. Нетните залози достигнаха 102 985 договора в сравнение с 89 954 в предходната седмица.

Същевременно сребърните фючърси с доставка през юли поевтиняха с 2,14% за седмицата до 19,23 долара за тройунция. Цената на медта с доставка през юли пък се покачи с 0,32% за седмицата до 3,083 долара за паунд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *