Златото и петролът поевтиняват след решението на Фед

Златото поевтиня до триседмичен минимум, след като доларът поскъпна. Това се случи след решението на Фед да прекрати стимулите за щатската икономика на заседанието си вчера.

В същото време позициите на най-големите златни индексни фондове са се понижили до най-ниската стойност от шест години насам.

Благородният метал загуби 0.6% от стойността си до ниво от 1 204.97 долара за унция – най-ниската му стойност от 7 октомври насам. Доларовият индекс се повиши до най-високото си ниво от 6 октомври.

Среброто също поевтиня, като се понижи с 1.2% до 16.8838 долара за унция, което е най-ниското му ниво от 6 октомври.

Фед запази нивото на лихвите при рекордно ниските им нива между 0 и 0.25% от 2008 година насам, като потвърди, че ще ги задържи при настоящите им ниски нива през следващите месеци.

Фючърсите на щатския суров петрол отстъпиха от едноседмичния си връх вчера, след данни за ръста на запасите на суровината в САЩ до нов исторически рекорд. Фючърсите на суровината се търгуват при нива от 81.80 долара за унция с доставка през декември, след като вчера моментно достигнаха нива от близо 83 долара за барел.

Производството на петрол в САЩ се е повишили с 8.97 милиона барела на ден, което е най-ускореният ръст от януари 1983 година насам, според данни на щатската енергийна администрация.

Запасите на суровината са нараснали до 379.7 милиона барела за седмицата до 24 октомври.

Страните от ОПЕК имат планирана среща за 27 ноември във Виена, като на този етап дванадесетте членки на картела не виждат нужда от спешни мерки в подкрепа на цената на петрола.

Щатските индекси завършиха вчерашната борсова сесия с минимални понижения след решението на Фед. Широкият щатски индекс S&P 500 загуби 0.14% от стойността си. С 0.2% се понижи индексът на сините чипове Dow, а технологичният Nasdaq загуби 0.3% от стойността си.

Азиатските индекси отбелязаха понижения, като MSCI, следящ изменението в региона, се понижи с 0.6% днес.

Японските индекси се разграничиха от негативните настроения в региона, след като стана ясно, че държавният пенсионен фонд на страната ще удвои инвестициите си на японския пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *