Златото на загуба от почти 1 %

Златото изгуби почти 1% от стойността си в понеделник, след като миналата седмица записа най- големия си седмичен спад от ноември до сега заради повишаването на перспективата за увеличение на лихвения процент на САЩ още в началото на 2015, което подкрепи долара и подкопа привлекателността на метала в качеството му на хедж срещу инфлацията.

Липсата на активност на физическите пазари също предизвика известни притеснения, вземайки предвид, че търсенето от страна на най- големия консуматор на благородния метал в света, Китай, вероятно ще бъде приглушено заради слабия юан и дисконтираните цени на Shanghai Gold Exchange.

Златото падна до 1312.24 долара за тройунция, отдалечавайки се от 6- месечния връх на 1391.76, достигнат в началото на миналата седмица. То достигна рекорден връх на 1900 долара през 2011, когато влошаващата се дългова криза в Европа разпали треската за купуване на метала.

Напоследък той е под натиск заради силата на американския долар и намаляването на програмата за количествени облекчения на Фед, както и забележката на Председателят на централната банка, Джанет Йелън, че лихвените проценти може да бъдат увеличени по- рано от очакваното.

Доларовият индекс остана стабилен на 80.143, недалеч от 3- седмичния връх на 80.354, достигнат в четвъртък. По- силният долар се отразява негативно на златото и останалите стоки, тъй като прави закупуването им по- скъпо.

Златото с чистото 99.99% остана да се търгува под кеш цените и тези на американските фючърси на шанхайската борса. Премиите за златни кюлчета в Хонг Конг останаха непроменени спрямо миналата седмица, на разстояние 1 долар от лондонските спот цени. SPDR Gold Trust, най- големият публично търгуван фонд, базиран на злато, в света заяви, че запасите му са нараснали с 0,52% до 816.97 тона в петък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *