Златото поскъпна с 1% до едномесечен връх

В понеделник златото поскъпна с 1% до едномесечен връх, след като доларът върна печалбите си, а акциите стъпиха на негативна територия, тъй като инвеститорските настроения бяха подсилени от изместването на очакванията за момента на евентуалното увеличение на лихвения процент на САЩ.

Спот златото достигна до най- високата си стойност от 10 декември насам на 1235.40 долара за тройунция, реализирайки печалба от 1%.

Американските фючърси върху злато с доставка през февруари поскъпнаха с 1,4% до 1232.80 долара.

Металът бе подкрепен от спадът на европейските и американските акции, след като цената на петрола достигна най- ниската си стойност от април 2009 до сега. Междувременно доларът изгуби ранните си печалби спрямо кошница от шест основни валути.

По- ниските цени на петрола обикновено се отразяват негативно върху златото, тъй като намаляват търсенето на благородния метал като средство за хедж срещу предизвиканата от петрола инфлация. Но след като капиталовите пазари в последно време бяха ударени от постоянния спад при цените на петрола, бягството на инвеститорите към по- безопасните активи подкрепи метала.

Миналата седмица златото записа най-голямата си седмична печалба от юни насам от 2,9%, прекъсвайки негативната серия от три последователни седмици на загуби.

Данните за неселскостопанската заетост в САЩ от петък показаха, че заплатите са реализирали най-големия си спад за последните 8 години през декември, макар работните места да са се увеличили с 252000.

Данните добавиха към спекулациите, че от Фед ще бъдат предпазливи при повишаването на лихвените проценти, което може да помогне на нелихвоносното злато.

Краткосрочните инвеститорски нагласи спрямо златото станаха малко по- положителни в края на миналата седмица, като притежанията на SPDR Gold Trust, най-големият публичен фонд в света, базиран на злато, нараснаха с 0,42% до 707.82 тона в петък.

Сред останалите благородни метали среброто поскъпна с 0,4% до 16.74 долара за тройунция, платината нарасна с 1,1% до 1238.00 долара за тройунция, а паладият спечели 1,1% до 809.00 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *