Златото разшири поскъпването си до най-дългата печеливша серия от 16 месеца

Контрактите върху златото приключиха петъчната сесия при 9-седмичен връх, след като силните загуби на американските акции подобриха привлекателността на благородния метал като сигурно убежище.

Цената на жълтия метал с доставка през февруари достигнаха сесиен връх от 1 273,20 долара за тройунция в петък – най-силното ниво от 20 ноември. Впоследствие активът се установи на равнище от 1 264,30 долара за тройунция, постигайки дневен ръст от 0,16 на сто.

Стойността на метала нарасна с 1,91% в четвъртък, за да се установи на ниво от 1 262,30 долара за тройунция, след като инвеститорите отново припознаха актива като сигурно убежище на фона на риска в развиващите се пазари.

На седмична база февруарските контракти поскъпнаха с 1,67%, постигайки петия си пореден седмичен ръст – най-дългата печеливша серия от 16 месеца.

Сред причините за поскъпването на благородния метал бяха по-слабите акции в САЩ и продължаващата турбуленция в развиващите се пазари. Инвеститорите бяха принудени да прехвърлят средства в активи, традиционно припознавани като безопасни убежища.

Американските акции преживяха най-тежката си седмица от 2011 г. насам. Само в петък индексът на сините чипове Dow Jones oтстъпи с 318 пункта.

Междувременно разпродажбите в развиващите се пазари се ускориха, след като турската лира спадна до ново дъно спрямо долара. Аржентинското песо, руската рубла и южноафриканският ранд също пропаднаха до многогодишни минимуми спрямо зелените пари към края на седмицата.

Пазарите бяха под натиск поради опасенията за забавяне на китайската икономика, за което загатна производственият индекс на HSBC. Измерителят отстъпи до шестмесечно дъно през януари.

Данните на Комисиятапотърговия с фючърси на САЩ показаха, че хедж фондовете са повишили бичите си залози в златни фючърси през седмицата, която приключи на 21 януари.

Брутните дълги позиции върху златото се покачили с 179 договора до 113 823, докато брутните къси позиции са намалели с 255 до 70470.

При търговията с други метали среброто с доставка през март приключи петъчната сесия със спад от 1,22% до 19,76 долара за тройунция. Контрактите поевтиняха с 2,66 на сто за седмицата.

Цената на медта с доставка през март от своя страна се свлече до дневно дъно от 3,260 долара за паунд – най-ниското равнище от 11 декември. Впоследствие червеният метал ограничи загубите си до 3,271 долара за паунд при спад от 0,43%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *