Златото се насочва все по-уверено към 1 400 долара за тройунция

Фючърсите върху златото продължиха да поскъпват в предходната седмица на фона на напрежението между Русия и Украйна, което засилва търсенето на безопасни убежища. Контрактите върху метала с доставка през април затвориха петъчната сесия с ръст от 0,62% до 1 381 долара за тройунция, постигайки покачване от 3,1% на седмична база.

По този начин ценният метал постигна шестата си поредна седмица на поскъпване с оглед на инвеститорския интерес към по-безопасните активи.

В началото на новата седмица благородният метал продължава да поскъпва, добавяйки 0,3 на сто до 1 384 долара за тройунция.

Изминалата седмица продължи да бъде под знака на политическото напрежение в Източна Европа. Русия нареди изпълнението на нови военни учения близо до границата си с Украйна в четвъртък. Ходът предполага, че Москва няма намерение да се откаже от плановете си да анексира Кримския полуостров въпреки възможността за налагането на санкции от страна на ЕС и САЩ.

Същевременно германският канцлер Ангела Меркел предупреди за възможна „катастрофа“, ако Русия не се откаже от намеренията си.

Както е известно, в неделя в Крим бе проведен референдум относно бъдещето на полуострова, като по първоначални данни 95% от гласоподавателите са се обявили за присъединяването на Крим към Русия.

Интерес за инвеститорите представляваха и последните данни от Китай. Индустриалното производство в Поднебесната империя нарасна с 8,6%, което обаче бе под прогнозите за покачване от 9,5% през февруари. Месец по-рано бе постигнат растеж от 9,7 на сто.

Продажбите на дребно в страната пък се разшириха с 11,8% през месеца, оставайки под очакванията за ръст от 13,5%. През януари бе постигнато покачване от 13,1 на сто.

Освен това инвестициите в дълготрайни активи се покачиха с 17,9% през февруари в сравнение с прогнозния ръст от 19,4%. Месец по-рано разширението достигна 19,6%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *