Златото се стабилизира около нивата от 1200 долара за тройунция

Златото се насочва към трета поредна седмица на растеж, подкрепено от покриване на къси позиции и паузата в ралито на долара, докато търсенето от физическия сектор също отчита растеж. Металът се търгува тази седмица между 1175 и 1205 долара за тройунция след спада до четири и половина годишно дъно по-рано през месеца. Така въпреки заобикалящата среда от ниска инфлация и силен долар, един убедителен пробив на нивото 1200 долара може да доведе до продължение на растежа.

Жълтият метал получи вчера подкрепа от данни показали, че базовата инфлация в САЩ е нараснала през октомври, въпреки че това увеличи и очакванията за покачване на лихвите на Федералния резерв в средата на 2015. Златото се счита за защита срещу инфлацията, но покачване на лихвите ще навреди на търсенето му като инвестиция, тъй като метала е актив, който не носи лихва. Спот цената днес е 1192 долара за тройунция.

Покачването на долара търпи пауза, тъй като последното поскъпване срещу йената доведе до теглене на печалби. Пазарът обаче остава оптимистично настроен към зелените пари заради силното представяне на американската икономика. В началото на месеца златото падна до четири и половина годишно дъно от 1131.85 долара за тройунция заради силата на валутата.

Дилърите внимателно следят и новините за покупки и продажби на злато от централните банки. Украйна намали златните си резерви с повече от 1/3 през октомври. Това показаха данни на МВФ. В същото време Русия увеличи златните си активи в същия период за седми пореден месец. Значителни покупки и продажби от централните банки могат да повлияят на цената на златото.

На физическите пазари покупките от най-големия потребител Китай остават стабилни. Износът на злато от Швейцария, която е основен център за преработка и търговия на благородните метали, нарасна с над 12% през октомври благодарение на увеличените доставки за Индия и Китай. Информацията за това дойде от швейцарските митнически служби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *