Златото спря с поевтиняването си на нивата около 1300 долара за тройунция

Златото е стабилно точно над нивата от 1300 долара за тройунция. Търсенето на сигурност в метала помага заради слабостта на акциите, но растежът е ограничен, тъй като за втори пореден ден беше налице отлив на средства от златните фондове. Спот цената е 1304 долара при понижение на борсовите индекси в Япония и Австралия след спада на Уолстрийт. Вчера златото слезе до 6-седмично дъно от 1298.29 долара и за кратко се търгуваше под нивата от 1300 долара. Техническата картина в момента е негативна и има потенциал за нов пробив под 1300 долара.

Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха в сряда с 1.80 тона до 816.97 тона след намаление от 2.70 тона в предишния ден. Златото е отскоро под натиск след достигнатия в началото на месеца шест месечен връх от 1391.76 долара.

Миналата седмица председателя на Федералния резерв Джанет Йелен не изключи възможността за повишение на лихвите през първата половина на 2015 година. Това увеличи алтернативните разходи при притежанието на не носещото доход злато и това породи рязка корекция на цената.

Търсенето от физическия сектор в основните потребители в Азия остава слабо и това също не помага на метала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *