Златото стабилно докато се търси решение на бюджетната криза в САЩ

Златото се стабилизира днес след спад в първите часове на азиатската търговия и докато американските законодатели се опитват да достигнат до споразумение между двете големи партии за увеличение на тавана на федералния дълг преди крайния срок в четвъртък. Лидерите на демократите и републиканците в Сената може скоро да оповестят споразумение за разширение на правителствените дългове до 7 февруари, а след това и бързо да подновят работата си затворените от 1 октомври правителствени офиси. Тази новина дойде след напрегнат ден в който два плана на долната камара бяха отхвърлени, а рейтинговата агенция Фич предупреди, че може да намали сегашния ААА кредитен рейтинг на САЩ.

Спот цената нарасна до 1281 долара за тройунция благодарение отчасти и на покупки търсещи сигурност. Най-вероятно покачването на златото ще продължи и през следващите дни подкрепено от избягването на рискове. Това обаче няма да промени съдбата на жълтия метал, тъй като исторически големите политически рискове и до сега не повлияха на средносрочните и дългосрочните перспективи.

Златото има склоност да остава без промяна или минимално да спада при приближаването на събития като американския фалит, а след тях обикновено следва известно покачване. При последния холитически дебат за повишение на тавана на дълга, златото удари рекордни стойности от 1920 долара за тройунция, когато Стандард енд Пуърс намали кредитния рейтинг на САЩ няколко дни след повишението на лимита в последния момент в Конгреса.
Търсенето днес се засили заради спада на цената близо до 3-месечно дъно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *