Златото стигна $1000 за пръв път от близо година

Златото достигна най-високите си стойности от близо година, преминавайки над 1000 долара за тройунция. Търговията с благородния метал получава силен тласък заради поредното отстъпление на борсовите индекси на фондовите пазари. Наред с него ръст в цената си отбелязват още среброто и платината.
Априлските фючърси преминаха психологическата бариера от 1 000 долара и достигнаха цена от 1 000, 30 долара за тройунция днес, поскъпвайки с повече от 2 на сто. Нивото бе пробито с малък оборот, след което котировките отново се върнаха под него.
Спот цената на златото пък се повишава с 2,3 на сто по време на днешната търговия и достига цена 995,55 долара за тройунция.
Благородният метал поскъпна до 981 долара за тройунция за сутрешния фиксинг в Лондон, който се използва от компаниите от сектора за продажна цена на продукцията си. Вчера тази цена беше 980,5 долара за тройунция.
Според мнозина анализатори златото се е устремило към рекордните си нива от март миналата година, когато цената му скочи до 1 032,70 долара за тройунция.
Ръст в цената си отбелязват и други благородни метали. Среброто поскъпва с 3,2 на сто до 14,46 долара за тройунция, докато платината напредва с 1,2 на сто до 1 079,25 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *