Златото с антирекорд за последните 5 години

Цената на златото демонстрира отрицателна динамика днес, поставяйки антирекорд за последните пет години.Това стана на фона на укрепването на долара и очакваното от инвеститорите скорошно повишаване на лихвите от ФЕД.

Към 7,46 часа августовският фючърс на злато на нюйоркската борса Comex поевтиня с 24,9 долара или 2,2% до 1107 долара за тройунция. При това по-рано по време на търговията той подобри минимума от март 2010 г., когато струваше 1088,05 долара за унция, достигайки1080 долара. Цената на септемврийския фючърс на среброто се понижи с 1,75% до 14,58 долара за унция, предаде БГНЕС.

Миналата седмица директорът на ФЕД Джанет Йелън отново потвърди намерението си да повиши основната лихва до края на 2015 г. Според нея, ако американската икономика продължи да расте, тогава икономическите условия ще позволят на регулатора да повиши лихвата и да започне нормализация на монетарната политика. Лихвата на ФЕД е на ниво от 0-0,25% от края на 2008 г. на фона на бавното възстановяване на американската икономика след кризата.

Цените на златото в продължение на няколко месеца се понижават, очаквайки повишаването на лихвите от ФЕД.Деловата активност в САЩ продължава да набира обороти и икономиката повече не се нуждае от извънредните мерки, които ФЕД предприе по време на финансовата криза от 2008 г. Високите лихви намаляват инвестиционната привлекателност на златото, което не дава процентен доход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *