Златото с нов 28-годишен максимум, ръст и при петрола

Златото се повиши до нов 28-годишен максимум, след като днес по време на азиатската борсова сесия регистрира най-висока стойност при ниво от 495.90 долара за тройунция с доставка през декември. Към момента златото се търгува при ниво от 493 долара, или повишение от 3.60 долара спрямо вчерашното затваряне на нюйоркската стокова борса.

Ръстът на благородния метал става на фона на спада в цената на еврото, което вчера загуби близо 1 цент спрямо щатската валута и към момента единната валута се разменя за около 1.1730 долара за едно евро.

Анализатори коментират, че поскъпването на благородния метал е следствие от притесненията на инвеститорите за по-висока инфлация в най-голямата световна икономика – щатската, което според тях ще подтикне Fed към по-нататъшно повишение на краткосрочните лихви в САЩ.

Много от тях считат, че поскъпването може да се простре към психологическото ниво от 500 долара до края на годината, вследствие на силното търсене на метала от институционални и индивидуални инвеститори.

Ръст отбеляза и цената на среброто, която се повиши с 6.6 цента до ниво от 8.133 долара за тройунция с доставка през декември.

Повишение към 58 долара отбеляза вчера и цената на суровия петрол. Той поскъпна с 0.25 долара спрямо вчерашното си затваряне на нюйоркската стокова борса и в Азия суровият петрол с доставка през декември достигна ниво от 57.95 долара за барел.

Много инвеститори са на мнение, че с активното навлизане в зимния сезон, можем да станем свидетели и на по-нататъшно повишение в цената на суровината към психологическите 60 долара за барел.

Повишение регистрираха и цените на останалите петролни продукти, като отоплителното гориво добави 1.3 цента към стойността си до ниво от 1.7095 долара за галон, а газьолът – 9.75 долара до 519.25 долара за сто метрични тона от суровината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *