Злато срещу кеш

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Нова златна треска

Злато срещу кеш, при това веднага. Тези реклами убеждават мнозина – във фирмата на Петер Енцбергер всеки ден до 3 кг от драгоценния метал сменят собственика си. А това означава седмичен оборот в размер на 80 000 евро!

 

 
Съдържанието на злато е инкрустирано на всяко отделно изделие. Най-често става дума за злато тип 333, т.е. от всеки 100 грама на изделието 33 грама са чисто злато. За един грам германецът Енцбергер плаща по около 25 евро, в зависимост от котировката за деня. Така че клиентът, разделил се с малка купчинка бижута, получава сума от около 500 евро. Петер Енцберг проверява и купува злато средно от между 30 и 50 клиенти дневно.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  В края на 2009 г. цената на златото се покачи рекордно
Златар – професия-мечта по време на криза
Енцбергер разказва: „При мен идват много възрастни хора. След като са събирали цял живот бижута, сега те се питат какво да ги правят: дали да ги оставят като наследство или сами да похарчат парите от продажбата.“ Енцбергер един до два пъти седмично отнася закупените златни предмети при преработчик на ценни метали. От него получава цената, която самият е платил, плюс минимум по две евро на грам отгоре. В т. нар. „разделителници“ бижутата се претопяват.
Такава разделителница притежава и международният концерн Хереус, изкупуващ златни предмети на старо по цял свят. Те се претопяват в огромни казани от специална стомана при температури над 1 000 градуса и от тях се оформят стандартни кюлчета. Търсенето на тежащите винаги точно 12 кг и 440 грама кюлчета продължава да е все така голямо. Златото е крайна суровина. Ако се събереше всичкото злато на света, би се получил правилен куб с ръб едва 18 метра. Така че златото остава скъпо, макар и вече да не достига рекордните цени от миналата 2009 година.
Обратната страна на медала
Управителният директор на Хереус Ханс-Гюнтер Ритер казва: „Предполагам, че като се изключат малки корекции, тази цена ще запази високото си равнище на фона на факта, че сигурността на златото продължава да е висока. Златото е привлекателна възможност за инвестиране“, казва Ритер. И докато едните купуват злато, именно защото икономическото положение е лошо, други са принудени да продават, също заради тежките времена.
 

А. Райтингер, В. Шопов, Дойче веле 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *