Зле ли са банките или овчарчето на рейтингите лъже

Рейтинговите агенции по принцип не са благосклонни към България, но сегашните „тревоги“ за банковата ни система са твърде преувеличени.
Датата е 15 септември 2008 г. Американската банка Lehman Brothers подава документи за най-големия банкрут в историята на САЩ до момента, след което финансовата криза буквално експлодира. Кредитният й рейтинг обаче е в „А“ зоната – тоест сред най-високите.
Малко повече от година по-късно инвестиционният фонд Dubai World обявява, че ще поиска преструктуриране на задълженията си, с което хвърля в нова паника финансовия свят. Рейтинговите агенции реагират своевременно и намаляват рейтингите на водещите банки в емирството. И решават, че този път ще се опитат да действат проактивно и да обърнат повече внимание на друга държава, която може да обяви несъстоятелност заради кризата. И намират Гърция.
Понижение
Така само за 3 поредни седмици през декември 2009 г. рейтингите на Гърция бяха занижени до минимума за еврозоната. Първа беше Fitch, която занижи дългосрочния кредитен рейтинг на страната до ВВВ- на 8 декември. На 16 декември Standart&Poor’s нанесе нов удар, а седмица по-късно се намеси и Moody’s. И нещата за Атина тръгнаха по наклонената плоскост въпреки усилията на поелото властта през октомври правителство на Гергиос Папандреу да убеди света, че може да овладее бюджетния дефицит на страната. За целта Атина вече представи 3 плана на обща стойност над 8 млрд. EUR, което обаче не умилостиви ни най-малко кредитните агенции.
Дори обратното, преди дни Moody’s предупреди, че дори и при най-малкото неизпълнение на плановете за ограничаване на бюджетния дефицит на страната ще свали отново рейтинга на Атина, а Standard&Poor’s направо заяви, че ще свали оценката си за южната ни съседка до 2-3 седмици. Което носи негативи и за България, където Гърция е третият най-голям чуждестранен инвеститор. Част от техните капитали у нас идват чрез гръцките банки, които държат малко под 30% от банковия сектор у нас, показва статистиката на БНБ. Тоест напълно е възможно настинката от Гърция да се пренесе под формата на пневмония в България. Което накара същите тези рейтинговоиагенции да обърнат критичния си поглед към страната ни и да предупредят за негативни корекции на нейните рейтинги. А само преди месец положението беше точно обратното – тогава всичко у нас течеше по мед и масло.
Механизъм
Защо обаче рейтинговите агенции обърнаха курса на 180 градуса? Заради негативното влияние, което гръцката криза може да окаже върху развитието на страната ни. Как може да стане това? Вицепремиерът Дянков в свойствения си фриволен стил на говорене направи пред медиите предположение, че гръцките банки започват да изтеглят капиталите си от страната ни, с което ще спънат развитието на икономиката. Въпросът обаче е дали гръцките банки у нас, пък и всички останали банки, имат нужда от допълнителни капитали, за да кредитират?
Отговорът е „не“. Бизнесът на практика не търси кредити, за да задоволи производствени нужди, а обратното. Дори и компаниите, които разполагат с пари, държат наличните си средства в депозити и чакат по-добри времена, коментира Милка Тодорова, директор „Банкиране на дребно“ в Първа инвестиционна банка. От Българската народна банка също твърдят, че банковата система у нас разполага с достатъчно ликвидност, за да задоволи търсенето и в момента. Статистиката на централния трезор също доказва твърдението. Според данните на БНБ потребителското и фирменото кредитиране отчитат спад на годишна база – съответно 20.7 и 7.28% през януари. Причина това са негативните финансови отчети на повечето компании и нежеланието за поемане на риск от бизнеса, казва Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК.
Позиция
Негативните прогнози на Fitch и Moody’s обаче може да изиграят лоша шега на и без това пресъхналите капиталови потоци към България. Прогнозите, които се правят за страната ни, със сигурност ще въздействат върху поведението и решенията на инвеститорите, смята Андронов. На подобно мнение е и Стилян Вътев, главен изпълнителен директор на ОББ, притежавана от National Bank of Greece. Възможно е лошите рейтинги да повлияят негативно на чуждестранни инвеститори, които следят ситуацията отдалеч, смята той.
Според експерти коментарите на рейтинговите агенции за страната ни носят посланието „Не инвестирайте в България! Там има рискове“.
Реалност
Според Вътев обаче позицията на рейтинговите агенции за България е прибързана и невярна. Негативните прогнози няма да се отразят на поведението на клиентите ни, смята той. По думите му те добре знаят каква е реалността, а и статистиката на БНБ ясно показва как стоят нещата. А данните сочат недвусмислено, че банките в България в никакъв случай не са по-зле от гръцките.
Проблемът с негативните оценки на рейтинговите агенции е, че се получава ефектът на лъжливото овчарче. Сега казват, че банките са нестабилни, но какво биха казали, ако икономическата криза наистина се превърне във финансова и у нас. Впрочем тогава няма да има никакво значение дали някой ще вярва или няма да вярва на рейтинговите агенции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *