Зърнената реколта – с 20 на сто по-ниска

С около 20 процента по-ниска се очаква да бъде зърнената реколта през тази година в сравнение с миналата, заради засушаването през последните месеци. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова след заседание на Консултативния съвет по зърното. В същото време от Асоциацията на хлебопроизводителите успокоиха, че това няма да доведе до трусове в цената хляба и тя няма да се промени за крайният потребител.

Тази година прогнозата на земеделското министерство се доближи до тази на Асоциацията на зърнопроизводителите, които предсказаха малко по-голям спад при зърнената реколта – между 25 и 30 %. Зам.- министър Бъчварова обобщи: „Това, което правим като изследване, покрива 10 процента от площта на страната и на база на тези извадки по 28 области показват именно такова състояние – намаляване с 20 процента спрямо предходния месец, когато беше около 4,1 млн. тона“.

Според председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов тази тенденция няма да доведе до резки движения в цената хляба. Той подчерта, че в сравнение с минали години очакваните добиви за тази година са дори по-добри. Според Попов цената на насъщния не се очаква да скочи защото, „в момента има един много сериозен луфт в цената на производителя и цената на магазина и този луфт ще позволи да няма промени към крайния потребител в цената на хляба“.

Радослав Христов от Асоциацията на зърнопроизводителите съобщи, че средният добив на зърно в страната се очаква да бъде около 270-280 кг. от декар. За сравнение през миналата година добивът е бил около 400 кг.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *