Зърнените култури регулират цените си

Външни пазари
Международните пазари през изминалата седмица като че ли малко регулираха цените си. Помним, че преди последната седмица на месец май цените на основните зърнени храни на борсите по света скочиха и то значително. Чувствително увеличение имаше особено в европейските борси, най-представителен пазар за зърно на които е Будапеща.
През тази седмица цените слязоха леко надолу, наполовина на това, до което се бяха качили. Евро-пшеницата в края на май се търгуваше на 271 лв./тон. Фуражната е на цена от 252 лв./тон, а царевицата на 283 лв./тон.
Имаше значително намаление и при цените на слънчогледа и рапицата – 515 лв./тон за слънчогледа и 601 лв./тон за рапицата.
Това се отрази и на котировките на нерафинираното слънчогледово олио в Ротердам, където цената слезе с 20 долара и търговията се въртеше около 930 долара на тон.
В Лондон захарта се повиши леко и стигна 450 евро на тон.

Български пазари
На българските пазари и по-специално на Софийска стокова борса това покачване, което беше преди две седмици, се отрази с леко закъснение. Цените на хлебната пшеница, втора Б група, което е най-масовата хлебна пшеница с незабавна доставка, бе на 250 лв./тон. Търсене нямаше.
Царевицата се движеше в един по-широк диапазон. Там купувачите бяха склонни да дадат между 220 и 225 лв./тон, а предложенията на продавачите слязоха до 260 лв./тон.
Маслодайният слънчоглед се търси на 320 лв./тон.
За хранителните и нехранителни стоки у нас можем да кажем, че ценовите им котировки са изключително спокойни и няма никакви промени от предишната седмица. Има достатъчно предлагане, даже в изобилие, особено на хранителните стоки, но търсенето е доста по-слабо. Изглежда кризата се отразява и в този сектор. При нехранителните стоки също няма особени промени в цените.
Заради световните котировки преди две седмица цените на основните горива малко се покачиха, тъй като суровият петрол се вдигна, но те са минимални. Така че можем да кажем, че и при тях няма особени сътресения.
* Всички цени на пода на ССБ са без ДДС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *