Иван Костов: Икономиката ни заспива като мечка

Икономиката не само заспива, а подобно на мечка, се прибира в бърлогата си, скривайки се в сянката на сивата икономика.

Това заяви на пресконференция днес лидерът на ДСБ Иван Костов, предаде БТА.
Той изрази тревогата на ДСБ от това, че данните за лятото показват продължаващ спад на икономиката и недостатъчни постъпления от данъци и от осигурителни, и от здравни вноски.
„Това поражда у нас тревога за общата слабост на правителствения и на общинските бюджети, на бюджетите на НОИ и НЗОК. Очертава се риск за сериозен недостиг на приходи и превишени разходи. ДСБ ще поиска парламентарната бюджетна комисия да изслуша ръководителите на НАП, митниците, НОИ, НЗОК и министерството на финансите за изпълнението на приходите и да бъдат докладвани техните прогнози за изпълнението на бюджетите им до края на годината“, каза още Костов.
Той добави, че от партията ще настояват за информация и за всички натрупващи се задължения на държавата към доставчиците, включително тези на болничните и здравни заведения.
„На тази основа ще формираме своето отношение към изпълнението на фискалната политика на страната, към проектите за бюджети за 2011 г. и към персоналния състав на кабинета“, предупреди съпредседателят на Синята коалиция.
Той прогнозира, че по-висок общ дефицит от предвидения в актуализираните бюджети ще предизвика повторни актуализации в края на годината.
„На ДСБ ще бъде изключително трудно да подкрепи повторна актуализация на бюджетите. Ние направихме свои предложения по направените актуализации, но те не бяха приети“, припомни Костов и допълни, че партията му ще бъде в позицията на политици, които търсят отговорност.
„Тревогата на ДСБ за бюджета е голяма, а още по-голяма е тя поради липсата на реформи. Реформа се нарича например намаляването на бюджетите на всички болници и отнемане на правомощия на НЗОК“, отбеляза Иван Костов.
Миналата седмица медиците дадоха ултиматум на Бойко Борисов, че от септември ще започнат ефективни стачни действия, ако не бъдат изплатени всички дължими пари на болниците. Преди две седмици пък финансовият министър Симеон Дянков успокои, че финансовата 2011 година ще бъде по-щедра.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *