Идва бум на строителството през следващите пет години

През последните години България бележи ръст в строителството всяка година между 12 и 20%. За разлика от останалите европейските държави, в които строителството е в застой, през следващите пет години в България се очаква възходящо развитие на строителния бранш, казва инж. Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Оборотът на българските строителни компании за 2007 г. е в размер на 7 млрд. лв. Очакванията са през 2008 г. оборотът да достигне 12 млрд. лв.
В страната стартира огромна инвестиционна програма. Тя включва строителство по оперативните програми Регионално строителство и транспорт, построяване на магистрали и строителни обекти, както и пречиствателни станции, водопроводи и язовири.
През следващите години ще се строи предимно в област­та на инфраструктурата и логистиката, защото България беше изостанала по отношение строителството на бизнес центрове, складови бази, тоест всичко това, което обслужва бизнеса, казва Бойков.Българските строителни фирми вече притежават ноу-хау и са конкурентоспособни на международния пазар. Ние трябва да разсеем мита, че построеното в България е дело на чуждестранни фирми, казва председателят на Камарата на строителите. Това, че някои големи чуждестранни фирми печелят търгове, не означава, че те са строили обектите в България. На европейския пазар ние строим предимно по програми. В Германия например работят около 2000 български работници и фирми, но те са основно подизпълнители.
Ние нямаме големи обекти в чужбина, защото в момента българските строителни компании нямат интерес да строят там, тъй като в България има достатъчно работа през следващия период. Наши фирми вече строят в Дубай, Македония, Косово.През последните години цената на труда в бранша се е покачила с около 70%. И занапред ще растат трудовите възнаграждения на хората, заети в строителството в България. Това е заради натиска на пазара, липсата на работна ръка и повишението на цените като цяло.
ipo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *