Идва голямата разпродажба на банкови активи в Европа

Най-големите банки в Европа най-накрая се отказват от нежелани активи на стойност стотици милиарди долари, заради засиленото търсене и затягането на банковите регулации.

Моментът е ключов, тъй като предстоящите мерки за количествени улеснения на Европейската централна банка и нулевите лихвени нива в САЩ могат да създадат идеалния пазар за рисковите активи, при покупката на които обикновено се търси доходност от над 20%.

Продажбите на проблемните заеми може да донесе огромни ползи на икономиката, тъй като ще освободи капитал, който в момента се използва за обезпечаване на риска и ще доведе до засилване на кредитирането за бизнеса.

Водещите банки в Европа, като базираната в Лондон Barclays Plc, UniCredit SpA в Милано и Credit Suisse Group AG в Цюрих, са определили имоти, бизнеси, лоши кредити и губещи инвестиции за продажба и ликвидация.

Тези активи са нараснали с 65% от края на 2013 г. до над 1 720 милиарда долара, по данни, събрани от Bloomberg.

Така банките в Европа най-сетне са на път да се разделят с токсичното наследство от годините на растеж преди кризата, когато диверсификацията беше на мода и кредиторите влязоха на множество различни пазари извън основната си дейност.

По-строгите капиталови изисквания, които ще влязат в сила с формирането на банков съюз в Европа, също се отразяват негативно на доскоро печеливши бизнеси, като спекулациите с облигации.

Досега банките не искаха да признаят лошите активи за такива, надявайки се икономическото възстановяване да върне блясъка на портфейлите им. Но на прага на новите стрес тестове в еврозоната, кредитните институции бързат да изчистят балансите си.

Така заеми, дялови участия и секюритизирани продукти за 1.72 трилиона долара ще бъдат продадени или ликвидирани от 23-те най-големи банки в Европа. Проблемните активи формират 7.9% от техните комбинирани портфейли и им носят оперативни загуби за милиарди долари през последните години.

Ликвидирането на проблемните активи ще сложи край на банковата криза в Европа и ще позволи възстановяване на кредитирането и на икономическия растеж на региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *