Идва ли краят на топлите отношения между Facebook и Microsoft?

Социалната мрежа Facebook вече не разчита на Bing, тъй като сложи край на четиригодишното си партньорство с търсачката на Microsoft, пише CNet.

Същевременно Microsoft все още притежава малък, но ценен дял от Facebook.

“В момента не показва резултати от търсенето в мрежата във Facebook Search, защото се фокусираме върху това да помагаме на хората да намират това, което е било споделено с тях във Facebook”, посочва говорителят на социалната мрежа.

Microsoft също потвърди решението, до голяма степен повтаряйки думите на другата компания.

“Facebook наскоро промени търсенето си, за да се фокусира върху това да помага на хората да достигнат до информацията, споделеня с тях във Facebook, а не им показва резулати от мрежата”, коментира говорителят на Microsoft.

И двете компании подчертават, че ще продължат да си партнират в други области.

Въпреки това промените са едновременно изненадващи и очаквани. Facebook създава собствена технология за търсене, фокусирана предимно върху нейната социална мрежа.

За главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг търсачката е един от най-важните компоненти в компанията. Той очаква, че тя, Instagram и WhatsApp ще достигнат до 1 млрд. души през следващите пет години.

“Стигнем ли веднъж до тези мащаби, тогава можем да мислим, че сме се превърнали в значима компания”, посочи той през октомври.

Този ход е сериозен удар по Bing, която е отговорът на Microsoft срещу търсачката на Google. Според ComScore на Google се падат 67% от търсенията в интернет, докато на Bing – близо 20%. Все още не е ясно колко силно ще се отрази решението на Facebook върху търсачката на Microsoft.

Ясно е, че отношенията на Facebook и Microsoft вече не са толкова силни, колкото бяха преди седем години, когато софтуерният гигант придоби 1% от социалната мрежа за 240 млн. долара, оценявайки я на 15 млрд. долара.

Днес Facebook е оценявана на повече от 211 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *