Идеята за глобален банков данък претърпя провал

Планът за единен банков данък в международен план се провали. Финансовите министри на държавите от Г-20 решиха на срещата си в Южна Корея, която се проведе през почивните дни, да дадат възможност на всяка страна да вземе индивидуално решение за регулации на финансовите институции според ситуацията в конкретната държава, писа вчераThe Financial Times.

В разпространено комюнике след края на срещата пише още, че фискалните стимули вече не са така ефективни и държавите едва ли ще чакат доказателства за устойчив растеж, за да започнат тяхното оттегляне.
Финансовите министри на 20-те най-развити икономики в света, обаче, приветстваха решенията на редица държави да съкратят публичните разходи с цел свиване на бюджетните дефицити. Според френският финансов министър Кристин Лагард, много страни са приели като приоритет номер едно преструктурирането на публичните финанси.
Сред представителите на Г-20, обаче, се породиха съмнения, че затягането на коланите би могло да спъне икономическия растеж. Въпреки това, министрите бяха единодушни, че за да се насърчи развитието на частния сектор и потреблението, са необходими структурни реформи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *