Идеята за измервателните уреди държи казанджиите на нокти

Минаха първите викове „Победа“ от страна на Сдружение „Българска домашна ракия“, чийто членове останаха доволни от прегласувания на първо четене Закон за акцизите и данъчните складове. С този проектозакон се връщат предишните правила за работа на казаните за изваряване на ракията, но заложената в норматива идеята в обектите да се поставят измервателни уреди ти прави особено предпазлизи и ге не крият опасенията се от това нововъведение.

Например Марян Николов, координатор на сдружението за санданско-петричкия район, определи гласуването в парламента  „отпор на лобистките интереси на големите винпроми“. Според него правдата победи. Днес всички депутати абсолютно са били на тяхна страна. Надяма се да се проявяи разум и при окончателното гласуване през септември, след ваканцията на НС, и  на второ четене да го приемат в разумен вариант. Най-вероятно, според него,  ще остане предложението на Патриотичния фронт да се върне изцяло старият режим.

Заради все още действащия закон, ограничаващ  изваряването на ракия в рамките на 500  хектолитра, сивият сектор е  достигнал до 80 процента, твърдят казанджиите. Никой от законодателите не е засегнал темата с контрабандното производство и  търговия с ракия, отбеляза Николов.

Собствениците на обекти за изваряване на ракия са категорични, че не е работа на общините да контролират този бизнес, а и повечето кметове били против това. От Сдружение „Българска домашна ракия“ очакват и на второ четене проектът на закона, зад който застана Патриотичният фронт, да мине без изненади.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *