Избори, които могат да разрушат Европейския съюз

Тази година Европейският съюзе изправен пред три предизвикателства, които представляват заплаха за съществуването му.

СпоредNational Interestстава въпрос за изключително важни избори в три страни членки – Гърция, Великобритания и Полша.

Най-голямата опасност е свързана с предсрочните избори в Гърция на 25 януари, които може да бъдат спечелени от партията СИРИЗА начело с Алексис Ципрас, яростен противник на строгите икономии, причинили нагръцкатаикономика повече вреда отколкото полза.

Гърция може да бъде изправена пред неравностойна игра с Германия при високи залози. За никого не е тайна, че германците вече са уморени да плащат дълговете на своите разточителни средиземноморски партньори.

Второто важно предизвикателство са изборите през май във Великобритания, в които „ще бъде обявена присъдата на консервативното правителство на Джеймс Камерън“.

Независимо от спада на популярността на британския премиер той все още има шансове за победа.

Такова развитие обаче ще причини неприятности на Европа, защото Камерън обеща на избирателите да организира референдум за излизане на страната от Европейския съюз. Политическите и икономическите последици от подобен ход могат наистина да поставят под въпрос самото съществуване на ЕС.

Третото важно предизвикателство са парламентарните избори в Полша през октомври. Партията на президента на Европейския съвет и доскорошен премиер Доналд Туск не е в особено стабилна позиция. Затова има всички основания да се предполага, че победа в изборите може да извоюва партията на бившия премиер Ярослав Качински, която е известна с критичното си отношение спрямо политиките на германския канцлер Ангела Меркел.

Такава победа очевидно не би способствала за „намаляването на напрежението“ в предстоящата за ЕС година на предизвикателства, най-важното от които е икономическото възстановяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *