Извънредна среща на шефа на ЕЦБ Марио Драги с новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер

Шефът на Европейската централна банкаМарио Драгище проведе извънредна среща в Люксембург с новия президент на Европейската комисияЖан-Клод Юнкер, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки свой официален източник от еврозоната.

Тази среща ще стане факт само ден преди редовното заседание на ЕЦБ в централата на банката във Франкфурт, като очакванията на финансовите пазари са в четвъртък Централната банка да запази без промяна настоящата стимулираща парична и лихвена политика.

Днешната среща на Драги с Юнкер преди утрешното заседание на ЕЦБ е на фона на сериозните различия между представителите на отделните страни-членки на еврозоната относно бъдещата политика на Централната банка и пътя на реформите и строгите мерки на икономии в региона.

Президента на БундесбанкЙенс Вайдман, който утре ще вземе участие в заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ, призова многократно европейските правителства да продължат с реформите и да спазват фискалните правила в Европа, добавяйки, че паричната политика вече е свършила своята част от необходимата работа.

Италианският премиерМатео Ренципък води призивите на други страни-членки в еврозоната за преминаване от досегашната политика на строги икономии към политики в подкрепа на икономическата експанзия. През миналия месец той заяви, че Бундесбанк не трябва да коментира италиански правителствени политики. Повод за това остро негово изказване бяха коментари на Вайдман, че Италия трябва да завърши структурните реформи, преди да призовава за повишаване на гъвкавостта на бюджетните правила.

Източниците на агенция Ройтерс обаче не дават информация за темите, които днес ще бъдат обсъждани на срещата на Драги с Юнкер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *