Изграждането на реакторите на АЕЦ Белене започва догодина

Стойността на втората българска ядрена централа е близо 4 млрд. EUR

Работата по реакторите на АЕЦ Белене ще започне най-рано през второто полугодие на 2009 г., след като бъде одобрен техническият проект на централата, посочват експерти от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Стойността на втората българска ядрена централа е близо 4 млрд. EUR, според договора с руската компания Атомстройекспорт. Главен чуждестранен подизпълнител на дружеството е консорциум между френската група за ядрена енергия Арева и германската фирма Сименс.Първият блок на централата трябва да бъде завършен и пуснат в експлоатация през 2013 г., а през 2014 г. се очаква да заработи и вторият блок.

Прогнозната цена на произвежданата от новата АЕЦ електроенергия е 3.6-3.7 евроцента на киловатчас. АЕЦ Белене ще даде на България толкова електроенергия, колкото ако се покрие цялата страна с вятърни мелници, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в началото на 2008 г. Атомната електроцентрала не генерира въглеродни, серни и азотни окиси, не предизвиква киселинни дъждове, няма никакво вредно въздействие върху околната среда, посочват ядрените специалисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *