Изграждането на „Турски поток“ започва през юни

Полагането на тръбите по морския участък от газопровода „Турски поток“ ще започне през първите 10 дни на месец юни. Това съобщи на пресконференция заместник-председателя на „Газпром“ Виталий Маркелов, цитиран от ТАСС.

„Дейностите в плитката част ще започнат през първата декада на юни“, каза той. При полагането на тръбите на газопровода ще работят два кораба. Първите тръби ще бъдат положени от италианската компанияSaipem.

Както по-рано съобщи ТАСС, в началото на месец май, „Газпром“ даде заповед за започване на дейностите по строителството а газопровода „Турски поток“. Изпълнителят на строителството очаква тази заповед от 1 декември 2014 г., когато президентът Владимир Путин съобщи, чеРусия се отказва от реализацията на проекта „Южен поток“ и започва осъществяването на „Турски поток“.

За разлика от „Южен поток“, който предполагаше мащабно строителство на инфраструктура в Европа, проектът „Турски поток“ ограничава строителството на газопровода по дъното на Черно море и газоразпределителен хъб на границата на Турция и Гърция. Цялата останала инфраструктура европейските клиенти на „Газпром“ трябва да построят сами, припомня агенцията.

Saipemсъобщи по-рано, че е получила уведомление от клиентаSouth Stream Transport B.V.За възобновяване на работите по договора. „Saipemтрябва да започне дейности по морскиу участък на газопровода в Черно море“, заяви тогава компанията.

Неотдавна председателят на „Газпром“ Алексей Милер съобщи, че началото на въвеждането в експлоатация на газопровода „Турски поток“ е планирано за декември 2016 г.

Газовият холдинг запазва плановете си за старт на газопровода „Турски поток“ през декември 2016 г., информира от своя страна РИА Новости. Днес членът на управителния съвет на „Газпром“ Олег Аксютин отговори утвърдително на въпроса, дали се запазват плановете на компанията за завършването на строителството на първата част от газопровода „Турски поток“ в края на 2016 г.

„Ние само спряхме дейностите(по полагането на тръбите в Черно море), сега водим преговори с всичките ни контрагенти”,каза Аксютин.

По-голямата част от маршрута на газопровода по дъното на Черно море съвпада с това на „Южен поток“.„Турски поток“ ще е с капацитет за 63 млрд.куб м природен газ, от които 47 млрд.кубм са предвидени за доставка зо газовия хъб на турско-гръцката граница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *