Изкуствения интелект се доближава до човешкия

Ключово предимство на софтуерната платформа Nigel се явява способността й за натрупване на знания и реакции с отчитане на контекста

 

С първия в света изкуствен интелект с човешки възможности се похвали компанията Kimera Systems. Нейният софтуер Nigel е предназначен за използване със свързани устройства от рода на смартфоните.

Веднага след стартиране, Nigel започва да се обучава, като анализира поведението на хората с помощта на съвместими устройства. Разработчикът Kimera Systems определя своето творение като „изкуствена обща интелигентност” (Аrtificial General Intelligence, AGI).

Ключова особеност на Nigel се явява способността на системата да натрупва знания и реакции с отчитане на контекста. Създателите на софтуера вярват, че са направили пробив, тъй като подобни комерсиални системи с изкуствен интелект се очакваха на пазара след няколко десетилетия.

Отчитането на контекста дава огромно предимство на Nigel спрямо разпространените в момента персонални помощници за мобилни устройства. Подобни виртуални асистенти лесно могат да се объркат при задаване на прост въпрос, отговорът на който не изисква предварително програмирана реакция, а разбиране на контекста.

Така например, безсмислено е да питате смартфона всичко ли е наред, тъй като отговорът трябва да бъде релевантен на текущата ситуация, а персоналният помощник не е способен да я прецени. Nigel обаче разбира правилно подобен въпрос и може да даде смислен отговор.

Ако въпросът е зададен от човек, който закъснява за среща, включена в графика, Nigel ще анализира кой още трябва да присъства на срещата и къде се намира всеки от участниците (разбира се, необходимо е на смартфоните да бъде инсталирано съответното приложение). Ако всички освен закъсняващия се намират на едно място, потребителят ще получи отговор: „Да, всички се събраха, с изключение на вас”.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *