Излизането от кризата не реши проблема с безработицата в еврозоната

Утре се очакват официалните данни за безработицата в еврозоната през юни. Експертите от „Блумбърг” обаче са убедени, че тя продължава да бъде на рекордно високи нива, въпреки редица индикации за излизане на валутния блок от кризата.

През май броят на незаетите хора в страни от еврозоната бе рекорден – 12,2%. Според „Блумбърг” през юни цифрите ще бъдат идентични.

В икономиките на 17-те страни, които използват еврото, има знаци за излизане от кризата и възвръщане на растежа. Най-показателно е увеличението в производството, което бе регистрирано през юли 2013 за пръв път в последните две години и изненада голяма част от анализаторите. Въпреки това безработицата ще продължава да расте, пише „Блумбърг”.

Според главния икономист в UniCredit Global Research Марко Вали причината за това е, че заетостта обикновено настига растежа след едно до три тримесечия. „Тъй като икономиката вече се стабилизира и ще поднови ръста си през периода юли-септември, можем да очакваме намаляване на безработицата в края на годината”, коментира той.

Движението в редица отрасли говори за възстановяването на икономиката в еврозоната. Така например Daimler – третият най-голям в света производител на луксозни автомобили, предвижда значително увеличение на приходите си през втората половина на годината. В същото време обаче компанията Michelin, която е най-големият производител на гуми в Европа, обяви, че затваря своя фабрика във Франция, което ще коства работата на 730 души. За да се избегнат съкращения, служителите на заводи на Volkswagen в Испания пък ще се трудят с намалено работно време. Така че сигналите са разнопосочни, казват експертите.

Все пак трябва да се отбележи, че безработицата в Испания намаля през второто тримесечие на 2013 г. за пръв път от близо 2 години насам. Това е обещаващо и подкрепя твърденията на премиера Мариано Рахой, че до края на годината страната ще излезе от рецесията. Незаетите испанци са 26,3%, което си остава едно от най-високите нива в еврозоната.

В абсолютен контраст безработицата в най-голямата икономика в региона – Германия, неочаквано се сви през юни, като така се запази на най-ниското ниво от близо две десетилетия.

Потребителското доверие в еврозоната расте за трети пореден месец, заявиха от Европейската комисия през юли. Според „Блумбърг” обаче безработицата във валутния блок ще продължи да расте, достигайки 12,4% в края на годината.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги смята, че за излизане от кризата ще може да се говори в края на 2014 г. Според експертите от ЕЦБ икономиката ще се свие с 0.6% тази година, но през следващата ще регистрира ръст от 1,1 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *