Излишъкът в бюджета се стопи до 57 млн. лв

72 часа след изненадващото уволнение на зам.-министър Антон Павлов, който кадрувал в Брюксел зад гърба на премиера Борисов, не е ясно кой му е дал мандат.

В петък само „24 часа“ съобщи детайли около отстрелването на Павлов, който бе част от екипа в министерството на енергетиката в служебното правителство на президента Росен Плевнелиев. Скандалната история започва през юли, когато от Брюксел изпращат информация на ресорния зам.-министър да се даде кандидатура за Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори. Павлов информира шефа на КЕВР, че от най-високо място искат това да е бившият министър Трайчо Трайков, когото Борисов уволни в първото си правителство. В момента Трайков е част от гражданската квота на реформаторите и общински съветник в София. Иванов, който също е от реформаторите, вероятно е предполагал, че става дума за съгласувана кандидатура между партньорите във второто правителство. Имало намек от Павлов, че зад Трайков стои Румяна Бъчварова, която пък като вицепремиер отговаря за коалиционната политика. Не е ясно дали другият вицепремиер Меглена Кунева е била наясно с кандидатурата на Трайков, но точно за заседание на нейния комитет по евроинтеграция се подготвяли документите на Трайков и пристигнали в политическия кабинет на Борисов. Така се разбира за кадруването на Павлов и той вече е бивш в министерството на енергетиката.

Досега наши хора не са участвали в работата на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори, заяви шефът на КЕВР Иван Иванов.

Агенцията е нова структура в ЕС от 2011 г., която има за цел да подпомага създаването на единен енергиен пазар. В нея има борд на регулаторите, в който участват по право шефове на енергийните комисии от страните в ЕС. За България това е Иван Иванов, замества го Евгения Харитонова.

„Не съм ходил в Любляна, където е централата на агенцията, нямаме бюджет за пътуването“, каза Иван Иванов.

Другата основна структура в агенцията е административен борд. В него 8 души се назначават от Съвета на ЕС, други 4-ма от ЕК и 4-ма от Европарламента.

Тъкмо за първите 8, които се избират от Съвета на ЕС, е била номинацията на Трайчо Трайков.

Шефът на КЕВР вчера отказа да коментира дали кандидатурата на Трайков е съгласувана с него. „Предложенията за административния борд не ги правим ние“, заяви той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *