Излишъкът се оказа не толкова излишен

Бюджетният дефицит през юни е 382 милиона лева, а общо за шестте месеца натрупаният бюджетен излишък се стопи до 173 милиона лева.
В края на май излишъкът беше 555 млн. лева.
България е завършила първото полугодие на 2009 г. с превишение на приходите над разходите по консолидирания бюджет около 0,3 процента от БВП. Това показва още анализът на фискалното изпълнение към 30 юни 2009 г., който бе представен пред журналисти днес напоследната пресконференция на министъра на финансите в оставка Пламен Орешарски, предаде БТА.
Бюджетното салдо е положително – около 173 млн. лв. Фискалният резерв на страната към 17 юли 2009 г. по оперативни данни е около 8,2 млрд. лв. Фискалният резерв към август 2005 г. , когато бе избрано отиващото си правителство, бе малко под 4.5 млрд. лв., припомни още министърът.
За този период сме погасили предсрочно правителствен дълг в размер на 2.3 млрд. лв. , информира БТА. България е изплатила изцяло задълженията си към МВФ в размер на около 1 млрд. лв., а също и част от дълговете си към Световната банка – около 900 млн. лв. Предсрочно сме изплатили и дългове към кредитори – Япония, Испания, Италия, Холандия, за около 100 млн. лв., а в края на миналата година, възползвайки се от ниските цени на българския външен дълг, сме изкупили облигации под себестойността им за 290 млн. лв., съобщи финансовият министър.
Направено е сравнение, че в повечето страни членки на ЕС приходите за първите месеци на годината, изостават с 10-15% в сравнение с миналата година, а в отделни случаи и до 20%, предаде БГНЕС.
В анализа на МФ се посочва, че според оценките на ЕК от общо 27 страни на ЕС, 20 ще завършат годината с повече от три процента дефицит, а се очакват и „невиждани през последните години“ дисбаланси във фискалните позиции.
Всяка прогноза е рискова, заяви Пламен Орешарски, според когото основните цели, които правителството си е поставило за времето на своето управление, са изпълнени. Орешарски спомена, че за 130 години от създаване на Българската народна банка страната никога не е постигала, както по време на този мандат, 3% бюджетен излишък.
Въпреки опасенията си да прави прогнози, на този етап министърът заяви, че нулево бюджетно салдо, би било приемливо за приключването на 2009 г. Все пак той допусна, че по всяка вероятност ще се наложи следващото правителство допълнително да съкрати бюджетните разходи. Орешарски смята, че равнището на фискалния резерв е добър буфер, ако не се допуснат сериозни бюджетни дефицити в размер на 3% . Според министъра, дефицитът може да се финансира и за сметка на натрупания резерв, а не с емисии ДЦК.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *