Изложбата „В градината на Божията майка”

Двама български фотографи преди три години заедно поемат по стръмните горски пътеки на планинския полуостров Атон, от векове наричан Света Гора („светата планина”), а поетът дори го определил като градината на Божията майка. Там на едно място от около 600 кв. км. се намира чудно съчетание от:

прекрасен природен кът – планина, заснежени върхове, гори, море;
десетки монашески обители – надхилядогодишни средища на православната духовност, където молитвата и приложната святост не са секвали никога;
неописуеми архитектурни ансамбли – манастири големи и малки, отделни „килии” в истински монашески селца;
неповторими произведения на художествените занаяти – резби, икони, стенописи, мощехранителници и друга утвар;
безценни ръкописи с християнска книжнина на 1000 и повече години;
пленяваща духовна атмосфера, каквато няма никъде по света.

Всичко това са се опитали да пресъздадат чрез обективите на своите фотоапарати Аврам Аврамов и Владимир Алексеев от София. Десетките фотоси показват различни места от Атон, „хванали” са мигове от живота там както на монасите, така и на безбройните поклонници от всички краища на света.
Изложбата, която е собственост на „Ефория Зограф”, държавно-обществен орган за стопанисване на недвижимата собственост у нас на българския атонски манастир „Св. Георги” – Зограф, беше представена най-напред в изложбената зала в сградата на Министерството на културата в София, след това обиколи Бургас, Русе, Плевен и Габрово. Навсякъде тя силно привлече вниманието на обществеността както поради качеството на фотосите, така и заради уникалността на обектите, които те отразяват.
Със съдействието на проф. д-р Иван Желев Димитров, председател на УС на Ефория „Зограф” и при любезното гостоприемство на Община Пловдив изложбата ще бъде представена на жителите и гостите на града от 21.04. до 05.05. 2010 година в Градската Художествена Галерия в град Пловдив. Откриването в присъствието на авторите ще стане на 21.04., сряда, от 17 часа в ГХГ-Пловдив, ул. „Княз Александър” 15, II етаж.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *