Излъчването от мобилни телефони уврежда насекомите

Нов научен доклад алармира, че излъчването от мобилните телефони може да допринесе за драстичния спад на популациите на различните насекоми, наблюдавани в голяма част от Европа през последните години.

Пчели, оси и други насекоми са изложени на риск от клетъчните мрежи
(снимка: CC0 Public Domain)

В допълнение към пестицидите и загубата на местообитания, повишеното излагане на електромагнитна радиация вероятно има отрицателно въздействие върху света на насекомите, според изследване, представено наскоро в Щутгарт, за което съобщава GreenTech.bg.

Анализът на 190 научни изследвания е извършен от Германския съюз за опазване на природата и биологичното разнообразие (NABU) заедно с две НПО – една от Германия и една от Люксембург. От 83 проучвания, които се считат за научно значими, 72 показват, че радиацията има отрицателен ефект върху пчелите, осите и мухите, информира technews.bg.

Интересни факти за пчелите | Agri.BG

Вредните ефекти варират от намалена способност за навигация, поради нарушаване на магнитните полета, до увреждане на генетичния материал и ларвите.

Мобилните телефони и Wi-Fi антените в частност излъчват радиация, която отваря калциевите канали в определени клетки, което означава, че те абсорбират повече калциеви йони. Това може да предизвика биохимична „верижна реакция” при насекомите. Резултатът е нарушаване циркадните ритми и смущения на имунната система.

„Проучването показва, че трябва да държим очите си отворени във всички посоки, когато анализираме причините за драматичния спад на насекомите”, коментира Йоханес Енсле, ръководител на NABU в провинция Баден-Вюртемберг. „Темата е неудобна за много от нас, тъй като пречи на ежедневните ни навици, а зад мобилните комуникационни технологии стоят мощни икономически интереси”, каза Енсле.

Какво мори и убива пчелите? - Общество - DarikNews.bg

Петер Хенсингер от германската организация за защита на потребителите Diagnose Funk смята, че трябва да се обърне по-голямо внимание на възможните отрицателни ефекти на радиацията както върху животните, така и върху хората, особено по отношение на въвеждането на 5G технологията.

Очаква се мрежите, оборудвани с 5G, да предлагат скорости 100 пъти по-бързи от съществуващите 4G мрежи, но технологията бива посрещната със силна съпротива от някои групи, особено защитниците на околната среда.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *