Измамници се издават за инвестиционни експерти, за да ограбят милиони

Измамници се представиха за инвестиционни експерти в онлайн платформи, за да убедят 66-годишна жена и 71-годишен мъж да инвестират в Tether (USDT) и акции.

Един от измамниците се представил за крипто експерт и убедил жертва да инвестира в Tether, като използвал злонамерена връзка в WhatsApp, която е получила нейните данни. Измамникът дал на жената почти $10 000, за да намали подозренията.

Дамата станала подозрителна, след като открила, че близо $586 000 са прехвърлени в друг портфейл в продължение на три месеца и съобщила за измамата на властите.

Друга жертва била подмамена да инвестира $515 000 в „лицензирана“ инвестиционна платформа, която насърчавала използването на приложение за търговия с акции. Мъжът прехвърлил средствата в девет банкови сметки, но не можел да изтегли печалбите и в крайна сметка се свързал с полицията.

В Хонконг технологичните престъпления съставляват над две трети от случаите на измами през миналата година. През първите две седмици на април 196 лица, търсещи работа, са били измамени с $40 000 чрез фалшива схема за наемане на работа. В отговор на това полицията в Хонконг планира от май да добави съобщения за борба с измамите към обажданията от номера с код +852.

Освен това жителите на града могат да използват приложение, наречено Scameter, за да оценят степента на заплаха, която представляват предполагаемите измами.

Въпреки тези мерки началникът на полицията Реймънд Сиу смята, че банките биха могли да си сътрудничат повече за проследяване на незаконните финансови потоци.

Междувременно престъпленията по телефона са намалели с 48% от 2022 г. насам, когато престъпниците са откраднали $127 милиона.

В Обединеното кралство властите обявиха забрана за телефонно обаждане на произволно избран номер с цел продажба на криптовалути и застраховки, и нова технология за откриване на престъпници, представящи се за легитимни британски обаждания.

Те също така обещаха да преразгледат достъпа до технологията за масово изпращане на текстови съобщения в отговор на годишните загуби от $9 милиарда, дължащи се на телефонни измами.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *