Изненадващ ръст в сектора на услугите в еврозоната и Германия

Секторът на услугите в еврозоната е продължил да бележи ръст през ноември, като индексът, отчитащ активността, е регистрирал стойност от 57.6 пункта през изминалия месец. Това превиши средните очаквания на анализаторите за стойност от 56.5 пункта, на колкото възлезе индикаторът и през предходния месец.

Стойността за ноември е и най-високата стойност на показателя за последните четири месеца. Ниво над 50 пункта сочи експанзия в отрасъла.

Резултатът затвърждава очакванията на инвеститорите, че Европейската централна банка ще повиши равнището на лихвите в еврозоната на срещата си през тази седмица. Това би било шестото увеличение на лихвите от страна на централната банка от декември миналата година насам, като би ги отвело при ниво от 3.5% на годишна база.

Някои анализатори прогнозират, че банката ще продължи да повишава лихвите и през следващата година, което ще ги отведе до ниво от 4.25% на годишна база до началото на 2008 година.

Основание за прогнозите дават и добрите данни за безработицата в еврозоната, която е на най-ниското си от тринадесет години насам ниво, както и добрите перспективи за ръст на икономиката на зоната през следващата година.

Прогнозите за ръста на еврозоната на ОИСР за догодина бяха завишени през изминалия месец до 2.2% на годишна база в сравнение с по-ранните очаквания за ръст от 2.1%.

Ръст е регистрирал и индексът, отчитащ активността в сектора и в най-голямата европейска икономика – немската, като там той се е повишил до 56.8 пункта през ноември на фона на стойността му от 54 пункта през октомври.

Положителните данни допринесоха за известно повишение на еврото спрямо долара, като към момента единната валута се търгува при нива от 1.3325 долара, след като малко преди изнасянето на данните се разменяше за около 1.3310 долара.

В известна степен светлото бъдеще на европейските икономики се замъглява от наблюдаваното през последните седмици силно поскъпване на еврото спрямо долара. Единната валута се търгува близо до постигнатия си 21-месечен минимум, което прави европейските стоки по-скъпи на международните пазари. Близо 30% от приходите, генерирани от европейските компании, се реализират извън пределите на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *