Изненадващ спад на продажбите на дребно в САЩ през февруари

Продажбите на дребно в САЩ регистрираха през февруари изненадващо понижение за трети пореден месец, отразявайки много лошото зимно време в някои региони на страната. Това показват днешни данни на Министерството на търговията, цитирани от БНР.

Днешните слаби данни са сигнал за продължаваща предпазливост сред американските домакинства въпреки подобряващия се пазар на труда и ниските цени на бензина.

Продажбите на дребно през февруари се понижиха с 0,6% на месечна база при прогноза за повишение с 0,3% и след тяхно понижение с 0,8% през януари и с 0,9% през декември 2014-а година.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, се понижиха с 0,1% на месечна база при прогноза за ръст с 0,5% след спад с цели 1,1% през предходния месец (низходяща ревизия от понижение с 0,9%), докато продажбите, изключвайки тези на автомобили и на бензин, се понижиха с 0,2% (при очаквания за повишение с 0,3%) след понижение с 0,1% в началото на годината (низходяща ревизия на предишна оценка за повишение с 0,2%).

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали останаха през февруари без промяна (0,0%) спрямо януари, когато те се понижиха с 0,1% (низходяща ревизия от подобрение с 0,1%) и при прогноза за ръст с 0,4 процентни пункта. Именно този показател, известен като „контролирана група“ на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Данните за продажбите на дребно са важен индикатор за настройката на потребителите в САЩ, тъй като вътрешното потребление формира повече от 2/3 от брутния вътрешен продукт на водещата икономика в света. Днешният пореден доста негативен доклад на Министерството на търговията за февруари предполага слабо начало на новата година за американската икономика.

Междувременно бяха оповестени и данни, показващи по-добър от очакваното отскок на импортните цени в САЩ през февруари, което сякаш е знак, че низходящият инфлационен натиск, причинен от силния спад на петролните цени, вероятно започва да отшумява.

Цените на внос в САЩ през февруари се повишиха с 0,4% на месечна база при прогноза за подобрение с 0,2% след солиден спад с 2,8% през първия месец на годината, показват днешните данни на Департамента на труда. На годишна база цените на вноса обаче се понижиха с цели 9,4% – най-солиден спад от септември 2009-а година.

Повишението на цените на внос се дължи на отскок с 8,1% на месечна база на импортните петролни цени през февруари, които все още остават с цели 43,2% под тяхното равнище през февруари 2014-а година.

Импортните цени, извън тези на петрол, обаче се понижиха през февруари с 0,4% на месечна база и с 1,8% на годишна база, тъй като по-скъпият долар оказва натиск върху цените на вносните стоки.

Експортните цени на САЩ през февруари се понижиха с 0,1% на месечна база и с 5,9% на годишна база (най-солидно понижение от август 2009-а година).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *