Износът към Европейския съюз расте за трети пореден месец

Незадоволителното състояние на икономиката на Стария континент не се отразява на износа ни. През юли той расте за трети пореден месец, докато вносът спада. Така дефицитът по търговското салдо с нашия основен търговски партньор, а именно – държавите членки на Европейския съюз (ЕС), спада близо четири пъти.

От началото на годината до юли износът на суровини, храни, животни, тютюн и безалкохолни и алкохолни напитки към ЕС намалява, докато расте този на машини, оборудване и химични вещества и продукти.

По този начин през седмия месец на годината експортът на стоки и услуги към 28-те страни се покачва със 7,5% на годишна база, или с 2,622 млрд. лв., до 15,217 млрд. лв. От друга страна, вносът се понижава с 4,2%, или с 2,731 млрд. лв., за да достигне 17,663 млрд. лв., показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Изменение на износа към ЕС по месеци на годишна база (в %)

Графика: НСИ

По отношение на търговския баланс с ЕС само през юли дефицитът се свива близо 4 пъти – до 109,6 млн. лв. спрямо отчетените през юли 2013 г. 413 млн. лв. За седеммесечието търговският недостиг намалява с 4,7% до 2,446 млрд. лв.

Изменение на вноса от ЕС по месеци на годишна база (в %)

Графика: НСИ

По-широка картина за общото състояние на родните внос и износ през август ще добием утре, когато НСИ ще публикува данните за търговията с държавите извън Стария континент. С тях ще получим и по-конкретни цифри за търговията с ЕС през август.

Очакванията са все пак за подобряване на търговските взаимоотношения с т.нар. трети страни след резките спадове от началото на годината, но и за по-умерена подкрепа от държавите на Стария континент, имайки предвид изненадващия спад на износа на Германия през август.

В рамките на ЕС традиционни търговски партньори на България са именно Германия, но и Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия. Към края на юли те формират 72,3% от износа за Стария континент. Отделно най-много стоки сме внесли от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания, сочат по-подробните данни на НСИ за търговските ни партньори в Европа, отнасящи се за първите седем месеца на 2014 г.

Германската икономика навлезе колебливо в третото тримесечие, съдейки по последните статистически данни от страната. Поради това през юли износът ни за най-голямата икономика в Европа намалява с 1,5% до 3 млрд. лв. За сметка на това вносът расте с 10,2% до 3,379 млрд. лв.

Италия изпадна за трети път в рецесия в периода април-юни, като от началото на годината сме изнесли с 1% по-малко стоки и услуги за страната. Вносът е надолу с 3,7% до 2,157 млрд. лв.

Износът към Румъния скача с 3,4% за първите седем месеца до 1,918 млрд. лв., а вносът – с 3% до 2 млрд. лв. За сметка на това износът към Гърция спада със 7% до 1,64 млрд. лв., а вносът – с 12 на сто до 1,43 млрд. лв.

Експортът към Франция се понижава с 0,9% до 1,083 млрд. лв. Вносът се покачва с 5,4 на сто, като продължаваме да поддържаме положително търговско салдо с втората по По отношение на търговските връзки с Белгия, които се подобряват значително през тази година, износът скача с 47% до 1,028 млрд. лв., а вносът – с 14% до 600 млн. лв.

От началото на годината износът на храни и животни към страните от ЕС намалява с 10% до 1,436 млрд. лв. С 22% спада експортът на безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн до 179 млн. лв., а с 12% намалява износът на сурови материали (до 913 млн. лв.)

За сметка на това износът на мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход към Стария континент расте с 19% до 206 млн. лв., а на машини, оборудване и превозни средства – с 11,4% до 3,62 млрд. лв. Експортът на химични вещества и продукти също нараства – с 11% до 1,22 млрд. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *