Износът на България за ЕС се увеличава

През периода януари – юли 2014 г. износът на България за ЕС се увеличава с 3.6% спрямо същия период на предходната година. Той е в размер на 15.2 млрд.лв,съобщиха от НСИ.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 72.3% от износа за държавите – членки на ЕС. През юли 2014 г. износът за ЕС се увеличава със 7.5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.6 млрд. лева. Вносът на България от ЕС през периода януари – юли 2014 г. нараства с 2.3% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 17.7 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания. През юли 2014 г. вносът на България от държавите – членки на ЕС, намалява с 4.2% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.7 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с ЕС през периода януари – юли 2014 г. е отрицателно и е на стойност 2 445.7 млн. лева . По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 1 739.8 млн. лева. При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите седем месеца на 2014 г. в сравнение със същия период на 2013 г. най-голям ръст е отбелязан в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (32.0%). Най-голям спад се наблюдава в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (22.1%) и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата) (11.9%).

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (9.2%) е отчетено в сектор „Разнообразни готови продукти, н.д.“ , а най-голямо намаление (14.1%) се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *