Износът на България продължава да намалява

Общият износ на България през първите четири месеца на годината намалява с 8 на сто, показват предварителните данни на Националния статистически институт. Общият обем на експорта за този период е на стойност 12.9 млрд. лв. Това значи, че свиването на износа се ускорява, тъй като за първите три месеца на годината намалението беше близо 7 на сто.
В същото време внесените у нас чуждестранни стоки са за 16 млрд. лв., или с 0.1 на стопо-малко спрямо същия период на предходната година.
Общото външнотърговско салдо наБългария е отрицателно през периода януари – април и е настойност 3 077.4 млн. лв., което е с 1 110.7 млн. лв. повече отсалдото за първите четири месеца на 2013 година.
С над 18 на сто намалява износът на България за трети страни. Той е в размер на 4.7 млрд. лeвa. Вносът ни от държави извън ЕС за първите четири месецана 2014 г. също бележи спад от 6.8 на сто. Външнотърговското салдо на България с трети страни през периода януари – април 2014 г. е отрицателнои е на стойност 1 416.1 млн. лeвa.
Единственият ръст в първите четири месеца на годината е при износа на България за ЕС. Той се е увеличил с 0.1 на сто спрямо същия период на предходната година и е в размер на 6.2 млрд. лева. Нараства и вносът на страната ни от страните в Европейския съюз. Увеличението е с 6.1 на сто, в сравнение със същия период на предходната година и е настойност 7.3 млрд. лв. Външнотърговското салдо на България с ЕС за периода януари – март е отрицателно и е на стойност 1141.7 млн. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *