Износът на ток през 2007 г. ще надхвърли 4 млрд. киловата

Въпреки черните прогнози за срив на износа на българска електроенергия след затварянето и на ІІІ и ІV блок на АЕЦ „Козлодуй“, през тази година Националната електрическа компания ще експортира над 4 млрд. киловатчаса. Прогнозата направи в четъртък изпълнителният директор на държавната фирма Мардик Папазян.

Количеството е 52.7 на сто от миналогодишните обеми електроенергия, отишли зад граница. Приходите пък възлизат на 78-79 на сто от постъпленията през 2007 г., като разликата се дължи на повишението на експортните цени с 50 на сто, каза Папазян, предаде Mediapool.

И в момента се изнасят около 6-7 на сто от дневните количества произвеждана електроенергия, ако обаче възникне някакъв проблем с енергийния баланс в страната, експортът ще бъде спрян, каза Иван Айолов, директор на Електросистемния оператор.

Той увери, че не се очакват проблеми в системата, въпреки че седмица по-рано пред депутатите от парламентарната комисия по енергетиката изрази опасенията си от срив на доставките на електричество. Промяната в становището Айолов обясни с разместването на ремонтите програми на централите, както и с добрия воден баланс за производство на ток.

Остават обаче притесненията заради недостатъчните въглищни запаси в ТЕЦ-овете във Варна и в Русе. В крайморската термоцентрала в момента има само 95 хил. т суровина при положение, че дружеството работи с три блока, всеки от който гори по 2500 т дневно. След два дни обаче ще остане да работи само един блок. В Русе пък доставките идвали ден за ден и още от пристанището отивали за горене.

„Балансът е на ръба и заради спирането на единият от блоковете на ТЕЦ „Бобов дол“, каза Айолов. Мощността се затваря заради екоизискванията на Европейския съюз.

През 2007 г. НЕК е вложила139 млн. в развитие, модернизация и реконструкция на електропреносната мрежа. За строеж на нови ВЕЦ-ове и ремонт на съществуващи хидроцентрали са отишли 140 млн. лв. през тази година.

Така общите инвестиции за последите три години на държавната компания стават 795.1 млн. лв., съобщи главният изпълнителен директор на дружеството Любомир Велков. От сумата 436 млн. лв. са кредити.Печалбата на дружеството за тази година се очертава около 20 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *