Износът се изчерпа, търсим инвеститорите

От началото на годината износът на България за Европейския съюз се увеличава с 2.1% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 19.9 млрд. лева.

Основни търговски на страната ни са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 71.3% от експорта за европейските пазари.

Само през септември износът за ЕС намалява с 2.5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.4 млрд. лева.

В същото време вносът на България от ЕС през периода януари – септември 2014 г. нараства с 2.8% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 22.9 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

През септември 2014 г. вносът на България от държавите-членки на ЕС, намалява с 1.3% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.8 млрд. лв.

Така външнотърговското салдо на страната с ЕС през периода януари – септември 2014 г. е отрицателно и е на стойност 2 944.1 млн. лева.

Като цяло България внася и изнася продукти за последващата преработка и българските предприятия се явяват междинно звено, добре интегрирано в европейските производствени вериги.

Ето защо, както износът за ЕС, така и вносът са сравнително устойчиви и по-слабо зависят от търсенето на българския и европейските пазари. Въпреки това данните са още един сигнал, че износът е изчерпал възможностите си да бъде двигател на икономиката на страната, която от тук нататък ще трябва във все по-голяма степен да разчита за растежа си на вътрешния пазар.

Но силен ръст на вътрешното потребление е невъзможен без значително повишаване на инвестициите, процес, който до голяма степен зависи от политиката на българската държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *