Износът спасява българския бизнес

Спад на приходите и леко влошаване на крайните финансови резултати. Това се чете в първите отчети на публичните компании за третото тримесечие на годината. Ако досега тенденциите бяха разнопосочни, сега спадът личи ясно при болшинството от компаниите. Разбира се, дали негативният процес е устойчив ще се разбере при публикуването на останалите отчети.

Все пак има и компании, които успяват да подобрят резултатите си, но те са малцинство. Прогнозите на анализаторите не са много добри за оставащата част от годината – техните надежди и тези на компаниите са насочени повече към външните пазари. „Експортният сектор има вероятност да е показал повече мускули през третото тримесечие и да затвърди положителната тенденция от началото на годината“, коментира Гено Тонев, инвестиционен консултант в управляващото дружество „Юг маркет фонд мениджмънт“. Прогнозите си за последното тримесечие на годината Тонев определи като „умерено негативни“, но не в смисъл край на започналото възстановяване, а по-скоро „време за ориентация и пренастройка на целите“.

По-добри резултати за третото тримесечие основно при износителите очакват Камелия Лазарова и Христо Владимиров, анализатори съответно в „Карол“ и „Ти Би Асет мениджъмънт“. За работещите на вътрешния пазар компании прогнозите са по-скоро за задържане на приходите. Според Христо Владимиров периодът юли – септември ще затвърди очерталите се вече тенденции на плавно възстановяване за експорно ориентираните дружества и стагниране при насочените към българския пазар. Анализаторът смята, че „отклонения“ от правилото може да има при дружества, които са силно зависими от цените на суровините, които през тази година спряха поскъпването си. Камелия Лазарова очаква повишение на приходите при „Монбат“, „М+С хидравлик“, „Хидравлични елементи и системи“, „Алкомет“, които усещат положително влияние от плавното възстановяване на икономиките от еврозоната. Според Лазарова доста компании ще успеят да подобрят рентабилността си заради засилен контрол върху разходите. Тя прогнозира ръст в продажбите и за „нишови“ компании като търговеца на лекарства „Софарма трейдинг“, производителя на опаковки „Юрий Гагарин“, както и куриерската „Спиди“.

Последната компания вече обяви предварителни резултати, според които приходите й за деветмесечието са нараснали с над 20% в сравнение със същия период на миналата година.

Цветослав Цачев, анализатор в „Елана“, смята, че вътрешното потребление се подценява като фактор за растеж и доказателство е развитието на електронната търговия. В блога на финансовата компания той коментира, че ръстът в куриерските услуги също е индикатор за съвземане на вътрешното търсене, доходите и икономиката. Преди няколко дни изпълнителният директор на „Спиди“ Валери Мектупчиян прогнозира подобрение в икономическите условия в България, което ще доведе до ръст на потреблението. Все пак Цачев отбелязва, че растеж на икономиката не е нещо, с което България ще може да се похвали в близките две години, а за него се разчита на износа в много по-голяма степен, отколкото на вътрешния пазар.

Анализаторът е на мнение, че третото тримесечие няма да донесе съществено подобрение в резултатите на повечето публични компании, а индустриалните акции ще се представят по-добре. Засега отчетите и докладите за дейността не вдъхват надежди за подобрение и дори показват тенденции на сериозен спад. Производителят на касови апарати „Оргтехника“ – Силистра, има силен спад на продажбите, което от компанията обясняват с понижение на вътрешния пазар – с 50% за година, докато износът пада с 29%. Външните пазари са основни за дружеството, като те заемат близо 90% от продажбите. Само за юли – септември този дял е намалял още, като очакванията са тенденцията да продължи, се казва в доклада за дейността.

Прогнозите на мениджъмънта са за „чувствителен ръст“ на износа през последното тримесечие в сравнение с третото, като очакванията се базират на сключените договори и разговори с външни партньори. На вътрешния пазар сериозна промяна не се очаква, а натоварването на мощностите ще бъде около и над нивото през юли – септември, прогнозират от компанията. Според доклада за последните три месеца на годината реализираната продукция ще е за 750 – 800 хил. лв., а печалбата – около 10 – 20 хил. лв. От „Оргтехника“ отбелязват като рискове забавяне на доставките, което може да доведе до загуба на пазарни позиции, както и острата конкуренция в бранша и на вътрешния, и на външните пазари. Оптимистични прогнози за последните три месеца на годината дава в доклада за дейността „Параходство БРП“. Според тях търсене на превозвачи и заетост на флота има за всички видове стоки – зърно, руди, въглища, земеделски торове. Очакванията са това да помогне на речния флот, но в доклада няма обяснение за силното намаление на продажбите през деветмесечието.

Неконсолидираните продажби на „Свилоза“ намаляват, а загубата на компанията се е увеличила почти двойно. В отчета не влизат резултатите на основното дъщерно дружество „Свилоцел“. За дружествата, ориентирани почти изцяло към българския пазар, последните месеци не са донесли особено добри резултати и в най-добрия случай има задържане на нивата от миналата година. От производителя на детски и зърнени храни „Слънчо“ отчитат минимално намаление на приходите. Увеличението в продажбите на стерилизирани и разтворими храни е компенсирало спада в останалите цехове. Свищовската компания произвежда няколко вида брашно, пшеница, овесени ядки, някои от които са сертифицирани като органични. Преди близо две години „Слънчо“ откри нов цех за стерилизирани детски пюрета и надеждите на ръководството бяха с него да се увеличат продажбите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *